Noul capitol al poveștii tale: Interviul

A fost odată ca-n povești,

A fost ca niciodată,

Din rude mari împărătești,

O prea frumoasă perioadă.

Cam așa sună începutul unei povești de neuitat: studenția. Dar ce să faci când expozițiunea și intriga s-au încheiat de mult și te trezești în mijlocul desfășurării acțiunii? Ei bine, te apuci frumos de treabă pentru a realiza un CV bine structurat, îl trimiți mai multor companii și aștepți, răbdător, răspunsul lor. Apoi, după ceva timp, sosește momentul să mergi la primul interviu.

Chiar dacă poate fi o experiență înfricoșătoare, desprinsă parcă din filmele de groază, trebuie să știi că, indiferent de rezultat, este o etapă cu un plus de valoare, pe care o vei adăuga în bagajul de cunoștințe și amintiri acumulate până acum.

Desfășurarea acțiunii nu e chiar cum ți-ai imaginat? Ce e de făcut atunci?

Pentru început, meriți un rând de aplauze pentru curajul de a încerca și pentru munca depusă. Ca în orice poveste, probele la care este supus protagonistul sunt nelipsite. În cazul tău este vorba de rezultatul primului interviu și de gestionarea situației.

Dacă interviul nu a decurs conform așteptărilor și nu ai fost acceptat, trebuie să reții că în viață există și astfel de momente, care nu merită catalogate drept eșecuri, căci ele reprezintă lecții valoroase.

Pentru a nu lăsa vocile să câștige, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să treci peste supărare și să privești partea plină a paharului:

Ia o pauză câteva zile!

Suntem oameni și e în firea noastră să fim triști atunci când lucrurile nu ies cum ne-am dorit. Tocmai de aceea, cel mai bine este să te deconectezi pentru o scurtă perioadă, să uiți ce s-a întâmplat și să te focusezi pe lucrurile care îți fac plăcere. Spre exemplu, poți să vezi un serial, un film, poți să citești o carte sau să faci diferite activități cu prietenii sau familia. Bucură-te de momentele simple alături de cei dragi și vei realiza cât de importante sunt acestea pentru liniștea sufletească și cum, treptat, problemele tale își pierd din intensitate.

Nu lua lucrurile personal!

Ușor de spus, greu de făcut este cu siguranță ceea ce-ți vine în minte atunci când auzi acest sfat, ceea ce e de înțeles.

Deși primul impuls este să crezi că tu ai fost problema, că este ceva greșit la tine, în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Încearcă să ai o viziune cât mai clară asupra situației și să înțelegi că nu este vorba despre faptul că nu ești suficient de bun, de talentat sau de muncitor. Sunt atât de mulți factori la mijloc care pot influența alegerile angajatorilor, încât este foarte dificil să îți dai seama care a fost adevăratul motiv pentru care ai fost refuzat.

Fii împăcat cu tine și cu ce ai realizat!

La finalul zilei, ceea ce contează cu adevărat este să fii mândru de tine. Chiar dacă te simți supărat sau dezamăgit, gândește-te că în viață este absolut normal să treci prin astfel de momente și că tot efortul depus va da roade într-o bună zi.

Faptul că ai ajuns să obții un interviu este în sine un pas important, dacă te gândești cât de mulți oameni au aplicat. Nu uita că un astfel de rezultat nu este al unei persoane care a eșuat, ci al cuiva care a muncit din greu, dar care mai are lucruri de experimentat până să ajungă la destinație.

Bucură-te de experiență!

Imaginează-te peste 5 ani. Cum va arăta viața ta și ce fel de om vei fi? Crezi că tu din viitor ai fi afectat de acest rezultat nefericit? Sau te-ai bucura de experiență și de felul în care ai gestionat situația?

Ei bine, dacă mă întrebi pe mine, aș alege a doua variantă fără să stau pe gânduri. De ce? Pentru că un eșec la un interviu poate duce la alte oportunități, evenimentele neplăcute fiind cele care te ajută să-ți formezi caracterul și te învață că gustul amar al înfrângerii face ca victoria să fie atât de dulce.

Gândește-te cât poți evolua!

Chiar dacă lucrurile nu au ieșit cum ți-ai fi dorit, nu uita că ce e al tău e pus deoparte, cum spune o vorbă din bătrâni.

Analizează ce s-a întâmplat la interviu, ce nu a funcționat conform așteptărilor și vezi cum poți schimba acest lucru. Ține minte că fiecare întâlnire cu angajatorul este o oportunitate de a-ți dezvolta abilitățile pe această latură profesională, dar și de a învăța mai multe despre tine însuți și despre ceea ce cauți la un loc de muncă. Pe măsură ce acumulezi aceste experiențe, te simți din ce în ce mai confortabil și mai încrezător în abilitățile tale pe viitor. În plus, dacă ai nevoie de o părere din exterior, feedbackul primit de la cei care ți-au luat interviul este o idee minunată pentru că te ajută să ai o nouă viziune asupra situației.

Chiar dacă lucrurile nu au ieșit cum ți-ai fi dorit, nu uita că ce e al tău e pus deoparte, cum spune o vorbă din bătrâni.


În final, vreau să-ți transmit gândurile mele bune și să îți urez mult succes în continuare în tot ceea ce dorești să faci. În ceea ce privește momentele în care te simți supărat sau trist, te sfătuiesc să-ți amintești că un eșec la un interviu nu te definește ca persoană sau ca potențial angajat. Este doar o parte a procesului de căutare a unui loc de muncă și trebuie privită ca atare, uneori poate fi chiar și un impuls pentru creștere și dezvoltare în carieră.

E timpul ca desfășurarea acțiunii să continue, căci treaba personajului principal nu s-a încheiat aici!


Alexandra-Gabriela Popa

Membru Departament Educaţional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)