Navigând prin interviuri
După ce ți-ai îndeplinit scopul principal mult așteptat, anume absolvirea studiilor universitare, probabil te gândești încotro merge drumul de acum? Răspunsul firesc ar fi angajarea. Sau stai! Probabil te gândești la asta chiar din timpul studiilor superioare. Indiferent care ar fi răspunsul, acest pas este unul destul de complicat care generează o multitudine de întrebări.
Următoarea etapă după trimiterea CV-ului este interviul de angajare, care vine la pachet cu emoțiile sale numeroase și copleșitoare. Totuși fii fără grijă: ideea este să-ți dai voie să le trăiești, să le gestionezi într-un mod sănătos și să le transformi în ceva constructiv.
Astfel, ți-am pregătit un mic ghid util, fie că este vorba despre primul tău job sau dacă ai deja experiență pe piața muncii.
1. Analiza minuțioasă a anunțului de angajare
Cu siguranță ai făcut acest lucru încă din momentul în care ai găsit anunțul, însă dacă a trecut ceva vreme de când ai trimis CV-ul și scrisoarea de intenție, există posibilitatea să omiți detalii esențiale din anunțul de recrutare, ceea ce nu vrem să se întâmple. Așa că o nouă analiză a acestuia te ajută să-ți pregătești mai bine eventualele răspunsuri pe care intervievatorul ți le va adresa și, totodată, te va ajuta să evidențiezi calitățile, aptitudinile, abilitățile și cunoștințele care îți pot fi de folos pentru activitatea presupusă de jobul respectiv.
2. Informează-te despre companie și despre cultura sa organizațională
Este recomandat, înainte de a participa la interviu, să cercetezi cu atenție profilul companiei în care ți-ar plăcea să lucrezi, adică să știi unde se situează pe piață, care este viziunea ce ghidează întreaga sa activitate, care este cultura organizațională promovată. De asemenea, cercetează cu atenție și modul în care comunică compania respectivă, pe site-ul oficial sau pe rețelele de socializare. De ce este important să cunoști comportamentul firmei în mediul online? Ei bine, comunicarea online este și o oglindă a culturii unei organizații și îți poate oferi indicii utile despre modul în care se va desfășura și comunicarea din cadrul interviului.
3. Posibile întrebări și cum poți răspunde la ele
Probabil ai observat că unele interviuri cuprind un set de întrebări generale, indiferent de ramura de activitate în care se încadrează. În acest sens, ai putea să-ți pregătești o listă cu posibilele răspunsuri. Nu, nu trebuie să le înveți pe de rost, important este să fii deschis(ă), relaxat(ă) și să inspiri încredere.
Uite câteva întrebări frecvente întâlnite la interviuri, dar și câteva sfaturi despre răspunsurile pe care le poți oferi:
4. Învață să fii flexibil(ă)
Învață să-ți exersezi flexibilitatea și să te aștepți chiar și la întrebări pe care poate nu le-ai pregătit de acasă. Nu există o rețetă standard de desfășurare a unui interviu, nici măcar când vine vorba despre interviuri din același domeniu, dar dacă îți cunoști foarte bine abilitățile care te recomandă pentru postul respectiv și ai înțeles care e cultura organizației, lucrurile vor fi mult mai fluente.
5. Pregătește-ți ținuta din timp
Gândește-te cu o zi înainte cu ce vrei să te îmbraci la interviul respectiv, fie el online sau offline.
În ce privește codul vestimentar, aici lucrurile depind tot de cultura organizațională. De exemplu, în mediile creative, angajații se îmbracă, în general, casual sau smart casual. Așadar, nici aici nu există o ținută potrivită universală.
În orice caz, important e să acorzi atenție detaliilor, adică să ai lucrurile călcate și încălțămintea curată. Orice aspect poate conta!
6. Asigură-te că te odihnești suficient
Odihna este întotdeauna foarte importantă, pentru că te ajută să-ți reîncarci bateriile, deci fii sigur că îi acorzi destulă atenție. Asigură-te că dormi 8 ore, iar în cazul în care interviul se desfășoară dimineața, că te trezești suficient de devreme pentru a ajunge la timp.
7. Atitudinea și emoțiile
Gestionează-ți emoțiile dinaintea interviului într-un mod sănătos, fie prin scris, printr-o plimbare în natură sau printr-o sesiune de meditație. La fel de bine ai putea vorbi cu cineva apropiat, iar faptul că te simți ascultat poate ajuta foarte mult.
Cât despre atitudine, este important să rămâi optimist, să ai o stare de spirit bună și să fii cu adevărat interesat și curios, nu doar să mimezi. În fond, este un loc de muncă pentru care ai aplicat și de care ești interesat în mod real. În plus, angajatorul își dorește să vadă care este starea ta, cum reacționezi la anumite întrebări și care este limbajul corpului tău în acele momente.
Totodată, este important să fii sincer, să zâmbești și să asculți până la capăt.
8. Câteva tips & tricks
Acum că marea majoritate a lucrurilor pe care ar trebui să le iei în calcul pentru un interviu de succes au fost punctate, iată și câteva tips&tricks:
Cu toate că primul interviu poate părea înfricoșător, cu ajutorul sfaturilor de mai sus și a propriei motivații, experiența devine una plină de emoții constructive și formatoare pentru toate evenimentele viitoare din viața de carieră și nu numai. Iar în cazul în care ai fost refuzat, nicio problemă! Rămâne un singur lucru de făcut: Te ridici și încerci din nou!
Radu-Claudiu Bassi
Membru Departament Educațional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)