CV-urile, întrebările complicate și alte hobby-uri ale angajatorilor

Care crezi că va fi primul tău gând după ce vei absolvi facultatea? Te vei gândi la master? Dar după master, care va fi primul tău gând? Să îți iei și diploma de doctorat? Realistic vorbind, nu te vei gândi la așa ceva, căci pentru unii, 17 ani de școală sunt destui. Prin urmare, vei intra pe piața muncii!

Super, sunt sigur că de-abia aștepți să îți iei primul tău loc de muncă. Totuși, întâi trebuie să îl găsești, să îți faci CV-ul și să reușești să faci o impresie bună la interviu. Sună ușor, dar de fapt acestea sunt obstacolele pe care le întâmpină majoritatea candidaților cu care vei concura. Cu ajutorul acestui articol, te vei putea ghida prin câmpurile de luptă pentru un loc de muncă.


1. Caută Jobul

O mare problemă cu care mulți tineri se confruntă odată ce intră pe piața muncii este găsirea unui job. De fapt, problema nu este lipsa locurilor de muncă, ci mai degrabă lipsa de experiență a tinerilor în căutarea acestora. Trăim într-o eră în care ziarele nu mai reprezintă o sursă care ți-ar putea prezenta un loc de muncă, așa că e important să fii familiarizat cu modurile în care posturile vacante sunt promovate în zilele noastre. Câteva dintre acestea vor fi prezentate în următoarele paragrafe:

  • Oportunitățile de socializare din timpul studenției: Cu siguranță vei întâlni mulți oameni de-a lungul anilor de facultate. Cu unii doar vei schimba câteva cuvinte, iar cu alții vei lega prietenii strânse sau cel puțin veți rămâne cunoștințe. Ceea ce vreau să spun este că vor exista mereu șanse ca aceștia să te ajute să-ți găsești un loc de muncă, fie printr-o recomandare, fie chiar oferindu-ți o poziție în cadrul startup-ului pe care își doresc să îl înființeze.

  • Oportunitățile de internship: Experiența pe care o vei acumula prin intermediul unui internship se va dovedi a fi mult mai valoroasă pentru cariera ta, decât câștigul material.

  • LinkedIn: Dacă înainte obișnuiai să pui poze pe Instagram cu tine în club dansând și cântând, ei bine, acum trebuie să faci același lucru, doar că nu mai trebuie să le arăți oamenilor cât de tare te distrezi, ci să le arăți ce știi să faci și de ce ești capabil.

  • Pe LinkedIn, poți adăuga alți profesioniști la rețeaua ta, trimițând invitații de conectare, adică un fel de friend requesturi persoanelor cu care ai lucrat, colegilor, profesorilor sau altor persoane din domeniul tău de activitate. Fiecare conexiune poate interacționa cu profilul tău, iar tu poți să interacționezi cu al lor.

  • LinkedIn este una dintre principalele modalități online de a-ți căuta un loc de muncă. Companiile își publică ofertele de muncă pe platformă, iar tu poți aplica direct de pe site. Poți urmări companii sau grupuri de interes care postează frecvent oferte sau informații relevante pentru domeniul tău. De asemenea, alți utilizatori îți pot recomanda abilitățile sau chiar îți pot lăsa recomandări scrise care vor apărea pe profilul tău, ceea ce ajută la crearea unei imagini de încredere.


2. Arată că meriți Jobul

Să zicem că ți-ai găsit un loc de muncă pentru care ești și calificat. Acum urmează să îți trimiți CV-ul.

Curriculum vitae este o expresie latină, în traducere însemnând „Istoricul vieții”. Practic, pe angajator îl interesează să vadă ce știi să faci după atâția ani de viață. La fel ca LinkedIn, CV-ul este un instrument eficient de marketing. Printre câteva calități pe care ar trebui să le îndeplinească CV-ul tău sunt:

  • Autenticitatea: Experiența pe care o vei acumula prin intermediul unui internship se va dovedi a fi mult mai valoroasă pentru cariera ta, decât câștigul material.

  • Relevanță: Dacă înainte obișnuiai să pui poze pe Instagram cu tine în club dansând și cântând, ei bine, acum trebuie să faci același lucru, doar că nu mai trebuie să le arăți oamenilor cât de tare te distrezi, ci să le arăți ce știi să faci și de ce ești capabil.

  • Originalitate: Creează-ți un CV unic, la fel ca personalitatea ta. Este important să evidențiezi atribute care te fac unic și care te vor evidenția printre zecile de oameni cu care vei concura pentru locul de muncă. Poți menționa chiar și hobby-uri și experiențe care te-au format.

De asemenea, un CV ar trebui să includă:

  • 1. Numele și prenumele

  • 2. Datele de contact (Recomandabil este să fie indicate în partea de sus a CV-ului. De asemenea, ar trebui să fie menționat orașul unde îți cauți locul de muncă, nu adresa domiciliului)

  • 3. Fotografia (Nu este obligatorie)

  • 4. Obiectivul profesional (Trebuie să scrii cine ești și ce poți să oferi companiei, iar dacă ești student poți scrie ce experiențe te aștepți să acumulezi pe parcursul internshipului)

  • 5. Experiența de muncă (Aici trebuie să menționezi toate experiențele acumulate de-a lungul anilor, începând de la cele mai recente la cele mai vechi, care sunt relevante pentru domeniul respectiv)

  • 6. Educație și formare (În această parte ar trebui să precizezi instituțiile de învățământ absolvite sau în curs de absolvire, începând de la cel mai înalt nivel de calificare. De asemenea, poți include anumite lucrări relevante pe care le-ai realizat în timpul studiilor, cum ar fi lucrările de licență sau de masterat. Poți include în CV și media de absolvire, în cazul în care aceasta este mai mare de 8)

  • 7. Abilități (Aici vei menționa 3 tipuri de abilități)

    • a. Soft skills (Se referă la trăsăturile tale interpersonale, adică cât de bine interacționezi cu oamenii și cât de empatic ești. Încearcă să eviți clișeele)

    • b. Hard skills(Se referă la abilitățile tale de a învăța și la cunoștințele pe care deja le-ai acumulat)

    • c. Limbi străine (Trebuie să ai un certificat de limbi străine ca să îți dovedești cunoștințele. Spre exemplu, nu poți să menționezi în CV că „ești bun la engleză”. Trebuie să ai un certificat care atestă acest lucru, precum cel de la Cambridge.)

    8. Traininguri și cursuri


    3. Luptă pentru Job

    Acum ar trebui să vină partea cea mai competitivă din tot procesul de angajare. Trebuie să arăți că ai ceva în plus de oferit față de ceilalți candidați. Acest lucru îl vei face în cadrul a unuia sau a mai multor interviuri. De obicei, primul va fi telefonic, iar scopul acestui interviu este ca angajatorul să înțeleagă mai bine cine ești, să-ți evalueze abilitățile de comunicare și să discute despre experiența ta profesională. Este o etapă destul de simplă. După aceea, urmează cealaltă, anume cea față în față, care este, în schimb, o adevărată provocare. Aici se vor discuta detalii mai aprofundate despre rolul dorit, competențele tale, valorile companiei și cultura organizațională.

    Câteva sfaturi pentru a trece de această etapă sunt:

    • Fii încrezător, dar totuși nu fii arogant. Încearcă să găsești un echilibru între încredere și modestie. Lăudatul nu impresionează pe nimeni.

    • Fii punctual.

    • Poartă o ținută adecvată. (un outfit mai formal ar fi de preferat)

    • Ascultă activ. Ascultă cu atenție întrebările și evită să vorbești prea mult. Încearcă să înțelegi exact ce se dorește de la tine, iar dacă nu înțelegi o întrebare, nu ezita să ceri clarificări.

    • Cunoaște compania. Înainte de interviu, documentează-te despre companie: istoric, cultură, valori, proiecte recente, concurență și poziția pe piață. Arătând că ți-ai făcut „temele” poți demonstra angajamentul tău.

    • Pregătește-ți niște întrebări. La finalul interviului, aproape mereu vei fi întrebat dacă ai întrebări. Întrebările tale trebuie să arate interesul pentru poziție și companie. Câteva exemple sunt: „Cum ați descrie cultura organizațională a companiei?” ; „Ce tip de proiecte sau inițiative va trebui să gestionez la început?” ; „Care sunt oportunitățile de avansare în carieră pentru cineva în această poziție?”

    • Pregătește-te pentru câteva întrebări mai complicate. În următoarele paragrafe voi menționa câteva întrebări și cerințe și te voi ajuta să răspunzi la ele.

    • Spune-mi câte ceva despre tine.

    • Aici ar trebui pur și simplu să spui ce ai mai menționat în CV. Nu ar trebui să te complici cu lucruri noi și ar fi recomandat să ai o atitudine naturală.

    • Care ar fi slăbiciunea ta?

    • Este una dintre întrebările care te vor pune cel mai greu la încercare. Este ca și cum te-ar întreba: „Nu te cunosc prea bine, dar dacă mi-ai da un motiv pentru care să nu fie nevoie să te cunosc și să încheiem interviul, care ar fi acela?”. Cea mai bună modalitate de a răspunde la această întrebare este de a o folosi drept o oportunitate prin care să-ți evidențiezi calitățile. Iată câțiva pași de urmat pentru a da un astfel de răspuns:

      1. Păi eu sunt…(o calitate bună)/Eu fac…(un lucru bun)

      2. Dar asta duce la…(un lucru rău)

      3. Totuși reușesc să fac…(un lucru bun)

      4. Și asta rezolvă situația creată.

    • Cum reușești să faci față stresului?

    • Este una dintre întrebările care te vor pune cel mai greu la încercare. Este ca și cum te-ar întreba: „Nu te cunosc prea bine, dar dacă mi-ai da un motiv pentru care să nu fie nevoie să te cunosc și să încheiem interviul, care ar fi acela?”. Cea mai bună modalitate de a răspunde la această întrebare este de a o folosi drept o oportunitate prin care să-ți evidențiezi calitățile. Iată câțiva pași de urmat pentru a da un astfel de răspuns:

    4. Atinge Jobul

    Felicitări, ai reușit să iei jobul și ești gata să dai tot ce este mai bun din tine. Procesul de găsire a unui loc de muncă nu este unul simplu, dar este un pas important pe drumul carierei tale. De la căutarea unui job, la crearea unui CV care să te reprezinte și până la pregătirea pentru interviu, fiecare etapă este o oportunitate de a te perfecționa și de a-ți arăta abilitățile. Este esențial să folosești resursele disponibile și să te pregătești temeinic pentru provocările care vor apărea.

    Acum că ai atins jobul, este important să te și menții. Nu uita să ai mereu motivația de care ai dat dovadă atunci când ai aplicat pentru jobul respectiv și să fii mereu deschis la noi oportunități. Mult succes pe piața muncii!


    Ionică Alexandru

    Membru Departament Educaţional

    Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)