Adevărul despre TTJ
După 11 ani de colaborare cu studenți, organe ale universității ASE și felurite entități din industriile IT, bancare și nu numai, Tap That Job (TTJ) a ajuns să se bucure de o adevărată faimă în rândul studenților de la facultatea CSIE. Fiind bazată pe un concurs de CV-uri, activitatea propriu-zisă a TTJ presupune o oarecare concurență, aidoma unui adevărat proces de recrutare, în care participanții sunt evaluați în funcție de aptitudinile acestora. Din cauza unei lipse de transparență și comunicare din partea organizatorilor, criteriile de evaluare s-au transformat într-un subiect controversat, iar încrederea studenților în TTJ a început să scadă. Iată de ce ne aflăm astăzi aici: tu, un cititor dornic să învețe adevărul despre TTJ, și eu, autorul ce ți-l va oferi.
Primul pas pe care un student trebuie să îl facă pentru a lua parte la cursurile TTJ este să completeze formularul de înscriere disponibil în aplicația TTJApp. Această etapă preliminară este împărțită în perioada preînscrierilor (27 ianuarie - 2 februarie) și cea a înscrierilor (3-7 martie) și presupune completarea datelor personale de către student, atașarea CV-ului și oferirea acordului pentru prelucrarea datelor personale. Odată înscris, studentul nu trebuie decât să aștepte, să îndure suspansul și să se bucure de evenimentul Open Day (5 martie), unde va avea prilejul să cunoască companiile partenere și să își satisfacă orice curiozitate.
Ei bine, acum vine partea interesantă. În spatele cortinei, spiridușii TTJ muncesc din greu pentru a asigura buna funcționare a proiectului, iar în prim-plan se află o îndeletnicire de maximă importanță: trierea CV-urilor. Studenții ce vor participa la etapa interviurilor sunt meticulos selectați pe baza unor informații relevante precum facultatea la care studiază, experiența în domeniul profesional, implicarea în activități de voluntariat, competențe și certificări. Intervievarea nu are loc doar pentru a verifica informațiile completate în CV, ci reprezintă oportunitatea organizatorilor de a-i cunoaște pe viitorii participanți.
Într-o astfel de operațiune complexă, imparțialitatea este cea mai importantă virtute de care organizatorii pot da dovadă, fiind unica modalitate prin care încrederea studenților poate fi câștigată. Deoarece procesul de selecție al participanților a fost mereu desfășurat și supravegheat de către membrii SiSC, apariția unor suspiciuni cu privire la integritatea proiectului a fost inevitabilă. Pentru a combate zvonuri precum: ,,Numai membrii SiSC sunt primiți în TTJ!”, organizatorii se folosesc de multiple procedee de consolidare a egalității de șanse: evaluarea studenților cu ajutorul unui barem standardizat, menit să asigure obiectivitatea interviatorilor, dar și garanția unei imprevizibilități în etapele parcurse de către studenții din asociație, păstrând totuși un grad de dificultate consecvent.
An de an, studenții facultății CSIE se confruntă cu provocarea obținerii unui loc de practică, iar TTJ sare în ajutorul acestora, oferindu-le șansa la echivalare prin cursurile susținute de partenerii proiectului. Admiterea participanților nu va fi niciodată un proces bazat pe exclusivism sau prejudiciu, iar TTJ va încerca întotdeauna să maximizeze numărul de locuri disponibile, acționând doar în interesul studenților.
Așadar, nu te lăsa descurajat de comentarii negative! Dacă stagiul de practică reprezintă încă o incertitudine, acordă-ne o șansă și împreună vom atinge jobul !
Tudor Stoian
Membru Departament Educaţional
Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)