Joburi în timp de pandemie

Gândul primului job este mereu încărcat atât cu entuziasm, cât și cu teama de necunoscut. Cum să gestionăm viitorul atunci când, pe lângă emoțiile obișnuite, intervin și grijile provocate de pandemia care a reușit să ne dea viețile peste cap într-un timp atât de scurt?

Ca să înțelegi mai bine la ce să te aștepți atunci când vei începe demersurile pentru a căuta jobul potrivit pentru tine, am apelat la studenții ceva mai curajoși pentru a afla cum se desfășoară procesul de angajare, dar și lucrul în timpul pandemiei.

Studenții care își desfășoară activitatea pe mai multe ramuri din sfera IT m-au ajutat să obțin câteva adevăruri general valabile, sfaturi și inside-uri din experiența celor care s-au angajat în condițiile actuale.

1. Pregătirea CV-ului și căutarea ofertelor

Prima provocare în obținerea unui job este, evident, căutarea ofertelor. De obicei, acestea se găsesc pe diferite platforme pe internet (de exemplu, eJobs, hipo, LinkedIn) sau din auzite. Este important să stabilești înainte spre ce joburi dorești să te îndrepți și să cauți eficient astfel încât să nu te copleșească avalanșa de oferte.

Un pas esențial atunci când dorești să te angajezi este redactarea CV-ului întrucât acesta reprezintă, în primă instanță, singura legătură dintre tine și angajator.

Sfaturi notabile: redactează-ți CV-ul cu grijă și investește puțin timp în organizarea unui profil LinkedIn pentru a-ți ușura intrarea pe piața muncii.

2. Interviul

Ai reușit să obții un interviu la compania dorită, iar acesta se va desfășura online.

Dar cum se desfășoară un interviu online?

Ei bine, în funcție de politica fiecărei companii și de jobul pentru care aplici va fi nevoie de un interviu „clasic” și, după caz, un interviu tehnic. Interviurile clasice sunt realizate fie telefonic, fie în format video pe diverse platforme precum Skype sau Zoom, iar în cadrul lor sunt discutate diverse aspecte atât cu privire la job (prezentarea lui propriu-zisă, salariu, programul de lucru), cât și cu privire la tine, ca posibil viitor angajat (experiența precedentă, aptitudini, așteptări).

În cadrul interviului tehnic îți sunt testate cunoștințele în conformitate cu poziția pentru care ai aplicat. De exemplu, pentru un post de software developer, interviul tehnic poate consta în elaborarea unui cod pentru a rezolva o cerință dată, iar în evaluarea lui sunt importante corectitudinea, eficiența și, de ce nu, rapiditatea cu care a fost implementat.

Sfaturi notabile: ai încredere în tine și profită de faptul că în momentul în care ești intervievat, te afli în confortul casei tale. Totuși, nu îți neglija ținuta și ai grijă la background!

3. Găsirea echilibrului

Acum că ai trecut cu succes și de etapa interviului, urmează partea cea mai interesantă, munca! Dar ce te faci atunci când trebuie să echilibrezi atât facultatea, viața personală, cât și lucrul? Dintre toate răspunsurile pe care le-am primit în urma adresării acestei întrebări, am sintetizat trei aspecte importante: organizare, motivație și… Iar organizare!

Ca orice nouă activitate la care participi, este nevoie să îți oferi puțin timp pentru a te acomoda cu noile responsabilități pe care ți le impune un job nou. Stabilește-ți prioritățile și, cel mai important, nu-ți fie teamă să îți oferi timp pentru odihnă. Atât facultatea, cât și jobul implică responsabilitate, timp și concentrare din partea ta astfel încât efortul depus să fie unul calitativ.

Un alt „tip” interesant pe care l-am extras în legătură cu lucrul remote este organizarea inteligentă a spațiului din casă pentru maximizarea productivității. Este foarte important ca acesta să fie diferit de spațiul în care te relaxezi. Atunci cand te așezi la birou, de exemplu, creierul tău va intra automat în „work mode” și te vei concentra mai bine.

Sfaturi notabile: ia lucrurile gradual. Într-adevăr, împărțirea timpului și a resurselor între job și facultate te poate conduce foarte ușor la epuizare, mai ales atunci când îți dai silința și îți dorești performanță. Nu te suprasolicita! Încearcă, în primă instanță, să te orientezi către un job part-time sau internship. Dacă acesta nu se mai pretează cerințelor tale, poți oricând să reiei etapele prezentate și să obții un job full-time.

Parcă procesul nu mai pare atât de complicat acum, nu-i așa?


Diana-Ana-Maria Burdulea

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)