Tap That First Interview

Felicitări! Tocmai ce ai fost sunat și ți s-a spus că ești programat la un interviu pentru un loc de muncă care se poate dovedi a fi minunat! Singura problemă este că habar nu ai de unde să începi pregătirea pentru marele eveniment. Iar fără o prestație pe măsura așteptărilor este dificil să obții postul mult dorit. Nu e nicio problemă! Toată lumea a fost măcar o dată în această situație și, în ciuda acestui fapt, există o mulțime de exemple de parcursuri profesionale magnifice! Nu trebuie decât să ai în vedere anumite detalii care pot face diferența dintre o ieșire triumfală de la viitorul tău job și încheierea unei simple vizite la Resurse Umane.

Cea mai importantă parte a unui interviu este pregătirea pentru acesta. Cu cât investești mai mult timp căutând informații despre mediul în care îți dorești să lucrezi, cu atât cresc șansele de a trece cu brio prin acest proces, adesea anevoios. Așadar, iată niște sfaturi:

Fă un research despre companie!

Angajatorul se așteaptă să cunoști deja detalii despre companie și să îți fi dat seama de ce te potrivești acolo. Pregătește-te pentru întrebări de genul: Ce știi despre compania noastră? sau De ce vrei să lucrezi aici?. Știind răspunsul la aceste întrebări te poate ajuta să înțelegi mai bine rolul pe care îl vei avea în viitor și cum poate angajarea ta să contribuie la dezvoltarea firmei. Înainte de interviu verifică site-ul companiei, mai ales secțiunea „About Us/Despre noi”, dar și paginile de LinkedIn (vom vorbi puțin mai târziu despre asta), Facebook, Google+ și altele, pentru a afla ce informații sunt făcute publice. Nu îți fie teamă să îți contactezi posibilul angajator pentru a-i cere detalii despre poziția pentru care aplici. Cu cât știi mai multe, cu atât te vei simți mai confortabil să vorbești cu intervievatorul.

Fă o simulare a interviului!

Încearcă să îți imaginezi că ești la un interviu cu prieteni sau cu membri ai familiei, apoi cere-le feedback. Ai putea să îți înregistrezi prestația pentru a reveni asupra răspunsurilor și a limbajului corpului. Pregătește-ți răspunsurile la întrebările comune, deoarece așa vei reuși să analizezi experiența și abilitățile care te fac potrivit pentru postul pe care îl dorești. Nu este nevoie să memorezi răspunsurile, altfel s-ar putea să pară nenatural, dar e bine să ai o idee despre cum ai putea construi un răspuns solid. De asemenea, fii pregătit în cazul în care vei fi întrebat dacă ai și tu curiozități despre companie, făcând o listă. Ține minte! Nu vrei doar să obții postul, și tu îți evaluezi angajatorul pentru a afla dacă firma sau poziția sunt potrivite pentru tine.

Adoptă o etichetă adecvată spațiului!

Nu uita că nu numai managerul care se ocupă de recrutări ia decizia în legătură cu cine este angajat și cine nu. Fii politicos cu toată lumea pe care o întâlnești, de la primul pas în clădire, până la ieșire. Acei oameni ar putea fi viitorii tăi colegi, așa că încearcă să faci o impresie bună! Când ajungi, prezintă-te la recepție și asigură-te că știi numele persoanei cu care urmează să te întâlnești. Dacă nu ești sigur, sună și întreabă înainte de interviu!

Evită greșelile comune!

Pe lângă a te pregăti intens pentru marele eveniment, este important să nu gafezi, fapt care ar putea să te facă memorabil într-un mod nepotrivit. Îmbracă-te adecvat, nu întârzia și nu aduce cu tine lucruri de care nu ai nevoie și care ți-ar putea distrage atenția; pune-ți telefonul pe silențios și concentrează-te asupra discuției, pentru a putea răspunde cât mai bine!

BONUS: How to LinkedIn?

LinkedIn este cea mai importantă platformă de networking și una dintre cele mai influente platforme de social media. Membrii ei o folosesc pentru a ține legătura cu parteneri de business, clienți și colegi, dar și pentru a se face vizibili, atât pe ei, cât și brandul pe care l-au creat.

Este imperios necesar să ai un profil considerat „complet”, deoarece algoritmul le prioritizează pe acestea, reușind astfel să poată fi vizualizate de până de 20 de ori mai mult decât cele incomplete. Adaugă o fotografie de calitate, de preferat să fie făcută de un profesionist. Fă un rezumat al personalității tale și fii specific! Nu spune doar că ești un bun comunicator, dă exemplu de o situație în care a fost nevoie să apelezi la skill-ul respectiv.

Succesul pe LinkedIn depinde de abilitatea de a-ți face o bună reputație, lucru care înseamnă că trebuie să ai o conduită profesională tot timpul, măcar pe platformă. Nu posta materiale personale, de tipul celor pe care le-ai pune pe Facebook. Fii atent când te prezinți cuiva și fă asta numai când ești sigur că toată lumea implicată are de câștigat.

Nu uita: cea mai bună deviză este onestitatea; nu te ridica singur pe un piedestal și nu altera modul în care prezinți experiențele prin care ai trecut, doar pentru a fi sigur că primești postul. Omul de soi se cunoaște sub orice strai, iar angajatorul are deja ochiul format pentru astfel de situații!

Mult succes!


Radu Tîrhoacă

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)